Telefoonnummer

0613599441

Email

lindaverschuur@lijazorgt.nl

Bereikbaar

Ma-vr: 08:30 - 17:00

Hallo allemaal,

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een blog heb geplaatst op mijn website. De afgelopen jaar en tot nu aan toe is er best veel gebeurd. Leuke en minder leuke momenten hebben zich de laatste paar maanden van vorig jaar en de eerste paar maanden van dit jaar afgespeeld.

Ik begin met mijn rol als casemanager dementie, waar ik helaas afscheid van heb moeten nemen, niet omdat ik het niet meer wilde maar omdat ik niet voldeed aan de gewenste vooropleiding (organisatie).

Casemanagement dementie

In december heb ik, helaas, afscheid moeten nemen van mijn rol als casemanager dementie. Vier en half jaar  (bijna 5 jaar) ben ik casemanager dementie geweest in gemeente Coevorden. Ik heb mijn netwerk verbreed maar ook de organisatie weer inzichtelijk gemaakt bij verschillende organisaties en specialisten. Ik nam deel aan verschillende werkgroepen in de gemeente Coevorden (werkgroep ouderen, werkgroep dementie vriendelijke gemeente en het kernteam) en nam deel aan het provinciaal overleg (NDD). Maar het belangrijkste vond ik: het van betekenis zijn voor een cliënt, mantelzorgers, familie, professionals enz. Ik was de spil in het web.

De organisatie heeft te kennen gegeven dat casemanagement dementie alleen door een Hbo – V gegeven mag worden en niet door een Hbo – TG. De zorgverzekeraar stelt dat casemanagement dementie gegeven mag worden door zorgprofessionals met een Hbo-v en Hbo-TG achtergrond. Het is de organisatie die bepaald dat het alleen door een Hbo-V gegeven mag worden. Men wil geen functie profiel/huis opzetten/ontwikkelen voor een casemanager dementie. Ik heb mijn volledige caseload moeten overdragen, binnen 2 weken, aan een ander collega casemanager. Alle cliënten en mantelzorgers heb ik in die 2 weken gesproken en afscheid van genomen. Het waren geen gemakkelijke gesprekken. De laatste jaren was ik betrokken bij complexe casuïstiek, was ik vaste  laagdrempelig gezicht voor cliënt, mantelzorger en andere naasten. In gemeente Coevorden had ik een goede netwerk opgebouwd, herkenbaarheid organisatie, goede samenwerking, alles viel in een keer weg.

De afgelopen weken professionals/specialisten gesproken, ze waren verrast en hebben zo ook hun mening. Helaas, kan ik er niets aan veranderen. Op dit moment ben ik nog werkzaam binnen deze organisatie. Ik ben niet de type die ad-hoc ontslag neemt en dan op zoek gaat naar ander werk. Het gaat niet om de cliënten, het gaat niet om de collega’s, het is het systeem waar ik tegen aan loop.

Op dit moment is er een tekort aan casemanagers. Wijkverpleegkundigen die dit als rol er bij naast hebben geven aan dat het niet te doen is. De wijkverpleegkundige taken nemen zoveel tijd in beslag dat dit ten koste gaat van casemanagement dementie.  Cliënten krijgen niet de casemanagement/begeleiding/ondersteuning die ze nodig hebben. Dit is voelbaar bij veel wijkverpleegkundigen. Het wrange is dat ik gewoon aanwezig ben in de organisatie…  Ik kijk toe ….

Hoe nu verder…..

Ik ben benieuwd of er casemanagers dementie zijn die als ZZP aan het werk zijn. Ik zou dan graag met hen in contact willen komen. Daarnaast sta ik open voor de volgende functies:

  • Adviseur
  • Project medewerker
  • Beleidsmedewerker
  • Toegepast gerontoloog in een welzijnsorganisatie
  • Technologie en ICT

Linda Verschuur

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.